Μια μέρα αλλιώτικη απο τις άλλες

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 22 01 2018 14:59 Αναγνώσεις: 3440

Μια μέρα αλλιώτικη απο τις άλλες

Ημέρα Πέμπτη 4 Γενάρη 2017 το πρωί 8 μέλη, της Διοικησής της ΕΛΠΙΔΑΣ συνοδευόμενα από τον Αντιπερίφερειάρχη Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Αντώνη Δασκαλόπουλο, που είχε και την ιδέα, επισκεφτήκαμε το Κατάστημα Κράτησης Φελλίου Γρεβενών.

Η μέρα ξεκίνησε μελαγχολική, από τα Γρεβενά με βροχή πού στα Πατώματα εξελίχθηκε σε χιόνι, με διάθεση που ακολούθησε τον καιρό σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη σε ένα χώρο άγνωστο, απρόβλεπτο, δύσκολο. Φυλακές, η λέξη και μόνον εξάπτει τη φαντασία, σφίγγει την ψυχή, ρίχνει τη διάθεση. Αυτά μέχρι την είσοδο του καταστήματος όπου μας υποδέχθηκαν σοβαροί και υπεύθυνοι εργαζόμενοι, που μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες μας προώθησαν στο εσωτερικό της φυλακής πάντα με τη συνοδεία χιονόβροχου. Σε λίγο συναντήσαμε στο γραφείο του τον Διευθυντή του καταστήματος κ. Χρήστο Ψύχο. Μας υποδέχθηκε με περίσσεια ευγένεια. Μετά τις συστάσεις ακολούθησε από τον ίδιο ξενάγηση λεπτομερής και ουσιαστική, σε όλους τους επιτρεπόμενους χώρους και ήταν πολλοί.

Χώροι που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κρατουμένων όταν είναι εκτός κελιών. Χώροι που δίνουν την αίσθηση στους δικούς τους, όταν τους επισκέπτονται, ότι η ζωή των ανθρώπων τους εκεί είναι καλύτερη από ότι μπορούσαν να φανταστούν.

Χώροι που σίγουρα βοηθούν τους ίδιους τους κρατούμενους και ελαφρύνουν την ψυχή τους, οταν μάλιστα το παράπτωμα τους δεν είναι βαρύ.

Ξεκινήσαμε από έναν πανέμορφο παιδότοπο άρτια διακοσμημένο για να υποδεχθεί τα παιδία των κρατουμένων, Παιδικά έπιπλα, έργα ζωγραφικής με χαρούμενα χρώματα στους τοίχους, παιδική βιβλιοθήκη, παιχνίδια, γενικά ένα περιβάλλον που μόνο φυλακή δεν θυμίζει. Συνεχίσαμε στις αίθουσες διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας, μαθηματικών κλπ με διδασκόμενους στα θρανία, στο παντοπωλείο, στις βιβλιοθήκες, στα πλυντήρια, στα σιδερωτήρια, τα δημιουργικά εργαστήρια, την Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου με την Αγιογράφηση που έμεινε στη μέση ,γιατί αποφυλακίστηκε ο Αγιογράφος, την αίθουσα συνεδρίων με το ΚΕΘΕΑ, στους χώρους όπου αυλίζονται και γυμνάζονται οι κρατούμενοι. Ενημερωθήκαμε για τους τρόπους επισκεπτηρίου των οικείων των κρατουμένων, το χώρο του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου για καλύτερη και συχνότερη επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Επισκεφτήκαμε το ραφείο όπου ράβουν αλλά και διδάσκονται την τέχνη όσοι το θέλουν, τα συνεργεία επισκευής μεταφορικών μέσων και ότι άλλο επισκευάζεται. Εν κατακλείδι μία άριστα οργανωμένη κοινωνία. Η τάξη και η υποδειγματική καθαριότητα μας άφησαν κατάπληκτες. Δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε τις δυνατότητες που έχουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί για να εκπληρώσουν την τιμωρία που ο Νόμος τους επέβαλε για παρεμβατικές πράξεις. Στο κατάστημα κράτησης των Γρεβενών οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι τουλάχιστον ανθρώπινες και αξιοπρεπείς.

Εδω τελείωσε η ξενάγηση. Ευχαριστήσαμε χαιρετήσαμε καί πήγαμε προς την έξοδο. Έξω μας περίμενε ένας υπέρλαμπρος ήλιος σε ένα καταγάλανο ουρανό. Αυτή τη φορά ο καιρός ακολούθησε τη δική μας καλή διάθεση

Κοντά δύο ώρες ξενάγησης από τον νεαρό αλλά άρτια καταρτισμένο Διευθυντή κ. Ψύχο που απολαμβάνει το σεβασμό εργαζομένων, κρατουμένων και επισκεπτών όπως διαπιστώσατε το χρόνο, που είχαμε την τιμή να βιώσουμε. Η ολοκληρωμένη ξενάγηση μας φόρτωσε γνώση για έναν τομέα που δεν γνωρίζαμε, μας άλλαξε τη διάθεση. Νιώσαμε τύψεις όταν διαπιστώσαμε ότι τα δώρα μας προς 50 άπορους κρατουμένους ήταν φτωχά. Πενήντα μικρές συσκευασίες με εξ είδη προσωπικής υγιεινής καθώς και ήδη ένδυσης και υπόδησης που ο Αντώνης Δασκαλόπουλος κυρίως φρόντισε να συγκεντρωθούν. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε βιβλία, για τον εμπλουτισμό των δύο βιβλιοθηκών, κάδρων για το στολισμό των χώρων επισκέψεων κρατουμένων και επισκεπτών, εικόνες Αγίων για τον Αγιο Ελευθέριο, που πρέπει να αποκτήσει την Αγιογράφηση που έμεινε μισή, και τόσα άλλα. Σίγουρα θα επιστρέψουμε στο χώρο των φυλακών, έχοντας πλέον τη γνώση ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο κοντά τους συνανθρώπους μας που οι μοίρα και οι πράξεις τους έφεραν στη δύσκολη θέση που η έλλειψη της ελευθερίας δημιουργεί. Κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον στον καθέναν μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον οικοδεσπότη του Καταστήματος Κράτησης Φελλίου Γρεβενών κ. Ψύχο Χρήστο, που διοικεί υπεύθυνα και με ιδιαίτερο μεράκι μία πολυπληθή μικρή υποδειγματική Πολιτεία, για την άψογη φιλοξενία, για την ουσιαστική ξενάγηση, για την διάθεση προσφοράς γνώσης στους απλούς Πολίτες, γιατί η γνώση είναι δύναμη και η εξωστρέφεια ανάγκη. Μόνο έτσι δημιουργούνται ενεργοί και υπεύθυνοι Πολίτες. Ευγνωμονούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Δασκαλόπουλο που μας έβγαλε στο δρόμο για ένα ενδιαφέρον, γεμάτο γνώση και εκπλήξεις ταξίδι. Ευελπιστούμε για περισσότερη συνεργασία και σε άλλους τομείς. Στα Γρεβενά δυστυχώς είμαστε λίγοι με κοινές ανησυχίες, ικανοί όμως, συνεργαζόμενοι, να αλλάξουμε το τοπίο.

Ευαγγελία Μπόγκια

Ευαγγελία Μπόγκια

Πρόεδρος του Συλλόγου Ελπίδα