Ιστορικό

Η ιδέα για τη δημιουργία της ΕΛΠΙΔΑΣ γεννήθηκε το 1995-96 περίοδο των σεισμών που έπληξαν τον τόπο μας, τα Γρεβενά. Οι σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν τη γή μας τάραξαν και τη μακαριότητα μας, όταν διαπιστώσαμε ότι τόσο ως Πολιτεία όσο και ως πολίτες ήμασταν ανίσχυροι αλλά και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες όσο και δύσκολες, καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τόσο στην πόλη την Γρεβενών όσο και στην περιφέρεια.

Τα κενά από την πλευρά της Πολιτείας μεγάλα, η αλληλεγγύη από την πλευρά των πολιτών ανύπαρκτη, σε αντίθεση με την συγκινητική ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα αλλά και την απανταχού Γρεβενιωτών και όχι μόνον. Διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες έδωσαν το παρόν και στήριξαν όσους είχαν ανάγκη και ήταν πολλοί.

Η πρόταση για δημιουργία τοπικού φορέα αλληλεγγύης το Νοέμβριο του 1996 βρήκα άμεσα απήχηση στα 10-12 άτομα που παραβρέθηκαν στο ΚΑΦΕ ΜΕΛΩΔΙΑ. Το Δεκέμβριο του ιδίου έτους σε συνεστίαση τα 10 άτομα έγιναν 100. Για ενάμιση χρόνο ο άτυπος σύλλογος δοκίμασε τις δυνάμεις του και στις 30 Απριλίου του 1998 νομιμοποιήθηκε με το υπ ΄αριθ. 60 καταστατικό του Πρωτοδικείου Γρεβενών με την επωνυμία ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΛΠΙΔΑ, με την υπογραφή 41 μελών.

Το Σωματείο είχε σήμα που απεικόνιζε δύο χέρια ενωμένα άρα και αλληλέγγυα. Με την παραπάνω επωνυμία λειτούργησε η ΕΛΠΙΔΑ πιστή στις ιδέες και τις αρχές του καταστατικού της μέχρι τα μέσα Μαίου 2011 οπότε τροποποίησε το καταστατικό της διευρύνοντας τους σκοπούς του και τα μέσα επίτευξης τους. Η νέα επωνυμία του έγινε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΕΛΠΙΔΑ και το σήμα του απεικονίζει ένα περιστέρι σε γραμμική παλάμη έτοιμο να πετάξει όπως και η ελπίδα.

 

Η ΕΛΠΙΔΑ συνεργάζεται με την Κοινωνική Πρόνοια της Πολιτείας, την Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών, τη Διεύθυνση του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γρεβενών. Με την συνεργασία και τη στήριξη των Πολιτών, της Μαθητικής Κοινότητας της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, των Φορέων, των Επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών των Γρεβενών δημιούργησε Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού για τη στήριξη όσων πολιτών δοκιμάζονται από προβλήματα όλων των ειδών και ανεξάρτητα από Εθνικότητα, Θρησκεία και Πεποιθήσεις.