Αποστολή Ελπίδας στα Ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο, 29 06 2013 13:02 Αναγνώσεις: 1689

Στην πορεία για το Αργυρόκαστρο, διασχίζοντας τον κάμπο της Δερόπολης, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών ΕΛΠΙΔΑ που ταξιδέψαμε στην Αλβανία, ξεναγηθήκαμε στο κεφαλοχώρι Δερβιτσάνη και στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου. Στον ιερέα του Ναού παραδώσαμε τρόφιμα (ελαιόλαδο, γάλα, ζάχαρη, μακαρόνια, καφέ κλπ), είδη ένδυσης και υπόδησης για να δοθούν στο Οικοτροφείο Θηλέων της Ιεράς Μητρόπολης του Αργυροκάστρου.

Στο Δημοτικό Σχολείο της Δερβιτσάνης, στο οποίο φοιτούν 130 μαθητές, κάποιοι των οποίων μας υποδέχθηκαν μαζί με τους δασκάλους τους, παραδώσαμε παιδικά βιβλία, πάζλ, παιχνίδια και γλυκά που μαθητές των Σχολείων των Γρεβενών μας έδωσαν για τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Ο Διευθυντής του Σχολείου μας ευχαρίστησε θερμά και μείς με τη σειρά μας ευχαριστούμε τους μαθητές των Γρεβενών για την ευαισθησία τους. Εκτιμούμε δε ότι με αυτή τη χειρονομία συμφωνούν απόλυτα και οι μαθητές των Γρεβενών. Εκεί σίγουρα τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από οπουδήποτε αλλού. Στη συνέχεια στο χωριό Βουλιαράτες, όπου και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο του 1940-1941, τελέσαμε τρισάγιο εις μνήμην των συμπατριωτών μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους, ελάχιστη τιμή σε αυτούς, που εκεί στην αφιλόξενη γη του πολέμου φύλαξαν Θερμοπύλες, όπως κάνουν άλλωστε και όσοι παραμένουν στις εστίες τους, στα Ελληνόφωνα χωριά. Στις τρείς Ορθόδοξες Εκκλησίες των τόπων που επισκεφθήκαμε, στους Αγίους Σαράντα, στη Δερβιτσάνη και στους Βουλιαράτες προσφέραμε κερί και άλλα εκκλησιαστικά είδη. Το Αργυρόκαστρο, πόλη προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας, με το περήφανο πέτρινο κάστρο, όπως άλλωστε και η πόλη του, μας γοήτεψε όλους.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΠΙΔΑΣ ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο ταξίδι και στην αποστολή της Αγάπης και της μικρής προσφοράς προς τους Έλληνες της Αλβανίας, ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς τους. Ελπίζουμε δε ο Θεός να μας αξιώσει να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα που αρχίσαμε. Ευχαριστεί επίσης το Γραφείο Γενικού Τουρισμού Β. Κουτσομήτρος και Σία Ο.Ε. και ιδιαίτερα το Βασίλη Κουτσομήτρο για την μεταφορά και διανομή μη της αποστολής.